STC forgalomirányító berendezés

Az általunk fejlesztett és gyártott forgalomirányító berendezés alapvetően a közúti forgalom jelzőlámpás szabályozására alkalmas, ám rugalmas programozhatósága lehetővé teszi egyedi igények kielégítését is.

Termékismertető

A lámpakapcsoló egységek kimenetei visszaálló rövidzár-védelemmel vannak ellátva, azaz bennük egy esetleges rövidzár, vagy izzókiégés miatti túlterhelés nem okoz maradandó károsodást (így biztosíték cserére sincs szükség). 

A kimenetek áramkorláttal is rendelkeznek, ezért az izzók indulási (hideg) árama alig haladhatja meg a névleges értéket, amely egyrészt növeli azok élettartamát, másrészt pedig nem szükséges a berendezést a névlegesnél nagyobb betáp csatlakozással ellátni.
A lámpakapcsoló egységek teljesítmény-figyelése minden egyes fénypontra egyedileg adható meg; a teljesítmények megadására négy szint áll rendelkezésre. Megadható a normál működési tartomány alsó és felső határa, ezeken belül fogyasztó fénypont jónak tekinthető. Megadható a kiégés határa (tetszőleges érték lehet, nem csak a fogyasztás teljes hiánya!), amelynél kevesebbet fogyasztó fénypont kiégettnek tekinthető, valamint megadható a zárlat határa is, amelynél nagyobb fogyasztás zárlatnak tekinthető (természetesen ez sem csak zárlat lehet, hanem itt is tetszőleges teljesítmény adható meg). Amennyiben a fogyasztás kilép a normál tartományból, de nem lép át a kiégés illetve zárlat tartományába a berendezés figyelmeztető jelzést ad, de tovább működik. Amint a fogyasztás a kiégés vagy zárlat határát eléri, a berendezés sárga villogóra kapcsol. Ennek előnyei leginkább a párhuzamosan kapcsolt izzóknál jelentkeznek. 

A lámpakapcsoló egységek egyedülálló módon a berendezésből az oszlopokba illetve lámpafejekbe kihelyezhetők, és a lámpafejek bekötésére használt sok eres kábelek helyett a lámpakapcsolók bekötése néhány eres, olcsóbb kábellel is megvalósítható, ezzel csökkentve egy csomópont telepítési költségeit. A kihelyezés másik előnye, hogy a korszerű LED-es lámpák csekély fogyasztása csak rövid kábel esetén mérhető megfelelő pontossággal, ezért a berendezéstől távol elhelyezett lámpák működésének vagy hibájának megállapítása pontatlan. A kihelyezett lámpakapcsolóval ez a probléma megszűnik. Természetesen a lámpakapcsoló egységek vízálló dobozban kapnak helyet.

A berendezés központi vezérlő egységébe (CPU) 3 db ipari mikrokontrollert építettünk be, így a különböző funkciók jól elkülöníthetőek egymástól. Az így beépített áramkörök hosszú ideig biztosítani tudják a berendezés korszerű alkalmazhatóságát. A berendezés minden részegysége további intelligenciával rendelkezik, amely lehetővé teszi, hogy hiba esetén - akár önállóan is - azonnali beavatkozást hajtson végre. 

A berendezés felhasználóbarát. Tervezése során odafigyeltünk arra, hogy a felhasználók minél egyszerűbben tudják elérni az alapvető funkciókat, de lehetőségük legyen összetett műveletek elvégzésére is, és közben a berendezés végig segítse a kezelőt. Az STC berendezés érintőképernyős kijelzővel rendelkezik. A kezelő az alapkijelzőről is minden fontos, az aktuális állapotra vonatkozó információt leolvashat (üzemmód, programszám, programág, ciklusszámláló, hiba (ha van), valamint valós idejű óra és dátum). Az arra jogosult kezelő a menürendszer segítségével további információkat tudhat meg (pl. üzemi napló), és beállításokat is elvégezhet (pl. programváltó óra kapcsolási időpontjainak beállításai). A berendezés alapszintű kezelése (sárga villógóra és üzemre kapcsolás) egyértelmű módon könnyedén végezhető el.

A berendezés távfelügyeletre kötése történhet a régi RS485 vonalon történő összekapcsolással, és a modernebb, Internet alapú kapcsolattal. Ez utóbbi esetén a berendezés állapota járulékos költségek nélkül akár folyamatosan is megfigyelhető, valamint egyéb internetes szolgáltatások elérésére is lehetőség van (pl. a berendezés órájának automatikus beállítása).

STC forgalomirányító berendezés

Főbb jellemzők

 • 32 jelzőcsoport (irány), jelzőcsoportonként négy szín (piros, sárga, zöld, egyéb, pl. kék) kezelése
 • 256 fénypont teljeskörű - feszültség, áram és teljesítmény - ellenőrzése, minden fénypont bármely jelzőcsoport bármely színéhez rendelhető
 • 64 nem ellenőrzött fénypont kezelése (pl. gyalogos nyomógomb "Várjon!" felirat)
 • 64 érzékelő bemenet
 • 64 nyomógomb bemenet (pl. vandálbiztos nyomógomb használatához)
 • 64 egyéb bemenet
 • érzékelő és nyomógombok foglaltsági adatainak és statisztikáinak gyűjtése (pl. jármű darabszám és foglaltsági idő egy intervallumban), vagy lehetséges tételes adatgyűjtés (melyik érzékelő mikor és mennyi ideig volt foglalt)
 • A berendezés önállóan és forgalomirányító rendszerbe illesztve egyaránt működtethető
 • A készülék internetes távfelügyeletre csatlakoztatható; a távfelügyelet használatához csupán egy web böngésző szükséges
 • A készülék a 230V-os hálózatra kapcsolódik, de képes a 40V-os lámpafejek meghajtására is.
 • A készülék egy négy tagból alló családból választható, a méret növekedésével a fénypontok és érzékelők száma változik
Kérdése van? Kérjen ingyenes konzultációt!